5/recent-posts/slider1

Uimahallin käytössäännöt

Olin taas pitkästä aikaan uimassa ja muistui mieleen muutamia juttuja. Asioita, pieniä asioita joita jokaisen uimahallissa ja uimassa käyvän pitäisi ottaa huomioon. 





Uinti on kuulunut minun harrastuksiin jo parisenkymmentä vuotta. Alussa kävin uimassa vain silloin tällöin (koitin käydä kerran viikossa muttei se ikinä onnistunut, aina iski flunssa tai jotain) ja uin sitä ns. sammakkoa. Ensimmäisillä kerroilla piti mennä aina jonkun kaverin kanssa ja jaksettiin uida ehkä 500 metriä. Parin kerran jälkeen opin sen että puolen tunnin aikana pitäisi muistaa hengittää. Päätä ei ainakaan kannattaisi pitää yläkenossa, niskat eivät tykänneet. 

Monta vuotta unelmoin uintikurssista, aina ne oli täyteen buukattu kun muistin että ilmoittautuminen alkoi. Vihdoin internetin ihmeellinen online-varaus järjestelmä oli keksitty ja sain varattua minulle paikan uinnin tekniikkakurssille. Ikää minulla taisi silloin olla 27 tai jotain sitä luokkaa. Kurssin ja monen harjoituskerran jälkeen uskalsin laittaa pään veteen ja opin kroolauksen eli vapaauinnin tekniikan. Rintauinti onnistuu myös, mutten siitä enää niin tykkää. Perhosta koitettiin myös mutta kuinka raskasta se on huh huh!! Käännökset päissä harjoiteltiin myös, mutten ole sitä oppinut tähän päivään mennessä. Totesin että minulla menee suuntavaisto aivan sekaisin ja vettä tietenkin nenä täynnä.




En ole ikinä tykännyt sukeltamisesta tai hyppimestä veteen (vaikka pienenä sitä tuli tehtyä, koska muutkin). Koulujen kanssa tehdyt uintiretket Leppävaaran uimahalliin olivat kauhistus varmaan kaikille pienille koululaisille. Siellä oli aivan kamala uintiopettaja nainen, jonka näin muuten monta vuotta sitten hallilla ja siellä hän edelleen "pelotteli" koululaisia. En osaa selittää että mikä siinä oli niin kamalaa, mutta kun hän tavallaan väkipakolla pisti meitä uimaan ja hyppimään. Vettä oli silmät, korvat, nenä ja suu täynnä. Joten on ihme että tänä päivänä olen niin sujut uimisen kanssa ja ihan oikeasti nautin siitä.

Espoossa lempipaikkani uida oli Espoonlahden uimahalli, koska siellä oli/on 50 metrin rata. Sitä oli helppo vetää edestakas, eikä mene laskuissa sekaisin. Heti kello kolmen jälkeen kun pääsi veteen niin porukkaa ei ollut vielä niin paljon että ihan rauhassa sai tunnin suhata. Ja sen jälkeen saunaan. Ikävä.

Uimahalleissa käyminen ei ole kaikille ihan helppoa. Muutamat ystäväni vihaavat uimahalleja, niistä saa kuulemma kaikenlaisia pöpöjä ja siellä on aina likaista. Itse koitan olla ajattelematta niitä "pöpöjä" ja kovin likaista hallia en ole nähnyt. Ehkä minulle on kasvanut valikoiva katse ja en jää tuijottamaan jokaista hiustuppoa tai pölypalloa.




Espoossa asuessani olin kirjoittanut Uimahallin säännöt, koska joka kerta törmäsin ihan hassuihin juttuihin ja ajattelin että kirjoitan ne säännöt johonkin Länsiväylän yleisönosastolle. No en ikinä saanut tätä listaa julkaistua, mutta ajattelin julkaista sen tässä ja nyt.


Uimahallin käytössäännöt!!!!

Uimahallissa käy muitakin ihmisiä, sinä et ole ainoa.

Valitse rata omien voimiesi mukaan. Valittavanasi on kuntouimareille, hitaille uimareille tai vesijuoksulle tarkoitettu rata. Valitse rata sen mukaan mitä aiot tehdä.

Kun huomaat jonkun uivan nopeampaa kuin sinä, päästä päädyssä ohi.
Eli jos tosiaan olette samaan aikaan päädyssä nopempi päästetään ensin. Eikä tehdä klassisia että jos toinen ohittaa niin "kiihdytetään" vauhtia ja ei päästetä ohi vaikka toinen selvästi on nopeampi.

Katso tarkasti kun itse lähdet ohittamaan ettei yht´äkkiä rinnakkain ole kolme uimaria. Vaarannat muiden uimareiden turvallisuuden, kun ohittelet holtittomasti. Maltti on valttia myös uidessa.

Saattaa olla niin että uimari ui selkää eikä hän näe että joku nopea uimari tulee melkein päälle.

Kolme uimaria rinnakkain samalla radalla on mahdollista vain silloin jos kaikki huomaavat kyseisen asian.

Jos sinulle huomautetaan epäsoviaalisesta käytöksestä. Ota vinkistä vaari, kukaan ei lähde syyttämään. Vaan kertomaan tärkeästä asiasta, jonka voi tehdä turvallisemmin. Mutta hyökkäys ei ole paras puolustus. Kukaan ei turhasta asiasta valita.

Muista myös se että me aikuiset näytetään mallia lapsille.

Lapsille täytyy kertoa miten uimahallissa käyttäydytään. Ratojen ali tai yli ei sukellella poikkisuuntaisesti.

Katso milloin aiot hypätä altaaseen. Älä hyppää silloin ku joku on juuri tulossa päätyyn.

Kuuntele mitä uimavalvoja sanoo ja tottele. Kaikki mitä he sanovat ovat sinun omaksi parhaaksi ja muiden uimareiden turvallisuudeksi.


Lista oli jäänyt tähän muotoon ja se on päivätty 26.1.2006


Lisäisin tähän listaan vielä muutaman asian:
Laastarit, jos sinulla on haava niin älä ainakaan jätä sitä laastaria uinnin ajaksi. Koska voin kertoa että se lähtee hyvin nopeasti pois ja lilluu sitten siellä altaassa muiden ilona ja kauhistuksena. YÖK!


Tämä yksi asia  koskee saksalaisia halleja koska Suomessa en ole tällaista toimintaa nähnyt. Eli kuhertelu, pussailu ja muu sellainen on aika ällöttävää kun koitat uida. Siis saksalaisilla on tapana siellä päädyssä kuherrella rakkaansa kanssa. Mein Gott!!






Meillä Saksassa tosiaan harvoissa paikoissa on nuo radat joissa uida. Olen niin harmissani että niitä ei ole. Eilenkin yksi mummo ui yli rajojen aiheuttaen vaaratilanteita, niin itselleen kuin meille muille.

Aikaisemmin kirjoittelin aiheesta tähän tyyliin.



Muista seurata meitä myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: asentajahiltunen
Bloglovin' ja Blogit.fi

1 kommentti

  1. Jännä kuulla kokemuksiasi saksalaisista uimahalleista. Näin korona-aikaan on ollut välillä ikävä uimassa käymistä. Meidän kotikylällä vieläpä juuri remontoitiin vanha teräshalli.

    VastaaPoista